• ΝΟΙΩΘΩ ΜΟΝΟΣ
 • ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΘΕΣΗ
 • ΕΧΩ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ
 • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
 • ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΝΗΜΗΣ
 • ΕΧΩ ΑΓΧΟΣ
 • ΕΧΩ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΓΧΩΔΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Γενικά

Το άγχος είναι μια κατάσταση που συσχετίζεται με έντονα συναισθήματα φόβου που συνοδεύονται από σωματικά ενοχλήματα, όπως προκάρδιους παλμούς και εφίδρωση, και με αυτό τον τρόπο τείνει να προκαλεί παραμόρφωση της αντίληψης καθώς επηρεάζεται η γνωστική ικανότητα.

Το άγχος είναι η αντίδραση σε μια απειλή που είναι άγνωστη, ασαφής ή συγκρουσιακή, από εσωτερικά ή εξωτερικά ερεθίσματα.

Διαφοροποιείται από το φόβο, που αποτελεί μια αντίδραση σε ένα γνωστό κίνδυνο.

Ορισμός

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ), περιλαμβάνει υπερβολική καθημερινή ανησυχία αναφορικά με περιστάσεις, γεγονότα ή συγκρούσεις της καθημερινότητας. Το άγχος είναι δύσκολο να ελεγχθεί από το άτομο, προκαλεί υποκειμενική δυσφορία και δυσλειτουργία σε σημαντικές περιοχές της ζωής του. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, να παρουσιάζουν διακυμάνσεις και κυρίως να επικαλύπτονται από άλλες παθήσεις ή διαταραχές, με αποτέλεσμα το άτομο να ταλαιπωρείται καθώς πηγαίνει σε πολλούς διαφορετικούς ιατρούς (καρδιολόγους, παθολόγους, ορθοπεδικούς, κλπ) αναζητώντας λύση στα άτυπα συμπτώματα γενικευμένου άγχους που παρουσιάζει.

Μια συνηθισμένη διάγνωση που βάζουν στα επείγοντα των νοσοκομείων όταν παρουσιάζεται ένα τέτοιο άτομο, είναι "ΝΦΔ", δηλαδή "νευροφυτικές διαταραχές", χωρίς να παραπέμπεται συνήθως σε ειδικό ψυχίατρο, ή μπορεί να χορηγείται μια φαρμακευτική αγωγή, χωρίς όμως την απαραίτητη παρακολούθηση στη συνέχεια και τελικά να παρουσιάζονται συχνές υποτροπές των ασθενών και ελάχιστη αποτελεσματικότητα.

Η αναλογία Γυναικών προς Άνδρες είναι 2:1.

Συμπτώματα

Συμπτώματα (τρία ή περισσότερα):

 1. νευρικότητα ή αίσθημα αγωνίας ή με τεντωμένα νεύρα
 2. εύκολη κόπωση
 3. δυσκολία συγκέντρωσης ή αίσθημα ότι το μυαλό αδειάζει
 4. ευερεθιστότητα
 5. μυϊκή τάση
 6. διαταραχή του ύπνου (δυσκολία επέλευσης  ή διατήρησης του ύπνου, ή ανήσυχος, μη ικανοποιητικός ύπνος)

Αιτιολογία

 1. Βιολογικοί παράγοντες: Το άγχος περιλαμβάνει μια υπερβολική αντίδραση του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος με άυξηση των κατεχολαμινών (νοραδρεναλίνη) και άλλες μεταβολές του σεροτονινεργικού συστήματος και άλλων κέντρων του εγκεφάλου
 2. Ψυχαναλυτικοί παράγοντες: Σύμφωνα με το Freud, το άγχος σχετίζεται με ασυνείδητες ενορμήσεις (πχ. επιθετικές, σεξουαλικές) που προσπαθούν να εισβάλλουν στο συνειδητό επίπεδο, αλλά πυροδοτούνται αμυντικοί μηχανισμοί, που χρησιμοποιούνται από το άτομο για να αντιμετωπίσει μια δυνητικά απειλητική κατάσταση
 3. Θεωρίες Μάθησης: οι αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν λανθασμένα, διαστρεβλωμένα ή αντιπαραγωγικά γνωσιακά σχήματα, που προκαλούνται από σοβαρή ματαίωση και στη συνέχεια γίνεται μια εξαρτημένη μάθηση σε σχέση με άλλες καταστάσεις

Θεραπεία

Η θεραπεία των αγχωδών διαταραχών περιλαμβάνει τόσο μια ψυχοφαρμακολογική προσέγγιση όπου απαιτείται, όσο και ψυχοθεραπεία (Γνωστική-Συμπεριφορική, Ψυχοδυναμική, Ομαδική, Οικογενειακή).

Έχει τεκμηριωθεί από σύγχρονες μελέτες, ότι ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας με φαρμακοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματικός, από ότι κάθε μια ξεχωριστά. Η ανταπόκριση των ατόμων που αντιμετωπίζονται με ΓΣΘ φαίνεται πως είναι σημαντικά και σταθερά καλύτερη, από την ανταπόκριση εκείνων που λαμβάνουν μόνο φάρμακα.

Κάντε το τεστ

Σύντομο Ερωτηματολόγιο Ανίχνευσης Άγχους

Παρακάτω είναι ένας κατάλογος από συνηθισμένα συμπτώματα του άγχους.  Σημειώστε πόσο πολύ ενοχληθήκατε από κάθε σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδος συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής ημέρας, επιλέγοντας την απάντηση που αντιστοιχεί στο σύμπτωμα στην κάθε στήλη.

/
1)
Αισθάνεστε εκνευρισμένος, ανυπόμονος;

2)
Αισθάνεστεότι κάτι τρομερό πρόκειται να συμβεί;

3)
Ανησυχείτε για την τωρινή σας κατάσταση; 

4)
Αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας; 

5)
Μπορείτε να χαλαρώσετε; 

6)
Υποφέρετε από πόνους στη πλάτη, πόνους στον αυχένα και από πονοκεφάλους; 

7)
Ιδρώνετε πολύ ή υποφέρετε από ταχυπαλμίες; 

8)
Είσαστε οξύθυμος; 

9)
Κοιμάστε καλά;

10)
Υποφέρετε από ζαλάδα ή αδυναμία; 

Επόμενη