Αναζήτηση προβολής πλοήγησης
Πλοήγηση
TPL_BEEZ2_SEARCH
- Γενικά
- Αγχώδεις Διαταραχές
- Διαταραχές της Διάθεσης
- Ψυχωσικές Διαταραχές
- Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής
- Ψυχοσωματική Ιατρική
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναγνωρίσει την σπουδαιότητα της ψυχικής υγείας από την ίδρυσή του, και αυτό αντικατοπτρίζεται στον ορισμό της υγείας που υπάρχει στο καταστατικό του, και ο οποίος αναφέρει ότι η υγεία δεν είναι "απλώς η απουσία νόσου ή ασθένειας", αλλά, "μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κονωνικής ευεξίας".
Πηγή: WHO,Έκθεση για την Παγκόσμια Υγεία, 2001
Διαταραχές της Διάθεσης (4)
Η κυκλοθυμική διαταραχή δεν αποτελεί μια απλή εναλλαγή στο συναίσθημα, όπως συνήθως αποκαλεί ο κόσμος την "κυκλοθυμία", αλλά είναι μια χρόνια διαταραχή της διάθεσης που παρουσιάζει συνεχώς διακυμάνσεις και μπορεί να διαρκεί από ημέρες έως και μήνες. Οι εναλλαγές του συναισθήματος, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας, μεταξύ ευφορικής διάθεσης, ευερεθιστότητας, φυσιολογικής διάθεσης και κατάθλιψης, συνήθως συνοδεύονται και από άλλα άτυπα σωματικά ενοχλήματα και μεταβολές στην ενεργητικότητα του ατόμου.
Η δυσθυμία ή δυσθυμική διαταραχή, που ήταν παλαιότερα γνωστή και ως καταθλιπτική νεύρωση, αποτελεί μια μορφή των διαταραχών διάθεσης που έχει χρόνια πορεία και είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Προσβάλλει συχνότερα άτομα με ιστορικό μακροχρόνιου στρες ή αιφνίδιων απωλειών και συχνά συνυπάρχει με άλλες ψυχιατρικές διαταραχές (πχ. κατάχρηση ουσιών, διαταραχές προσωπικότητας, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή).
Η Διπολική Διαταραχή, γνωστή και ως "μανιοκατάθλιψη", δεν είναι μια ασθένεια σαν τις άλλες. Χαρακτηρίζεται από "δυο πόλους", δηλαδή δυο άκρα, τα οποία είναι η "μανία" και η "κατάθλιψη", όμως στην πραγματικότητα είναι ένα φάσμα διαταραχών που κυμαίνεται μεταξύ αυτών των δυο άκρων. Το ίδιο άτομο βρίσκεται για μια περίοδο σε φάση που τα πράγματα του φαίνονται εύκολα, όμορφα, κοιμάται ελάχιστα, ξοδεύει παράλογα, έως ότου αρχίσουν οι φόβοι, τα παραληρήματα, οι έμμονες ιδέες καταδίωξης, ο τρόμος, η κατάχρηση ουσιών έως και ψυχωσικά συμπτώματα (φάση μανίας). Και από την άλλη μπορεί να μεταπέσει σε φάση απελπισίας, μελαγχολίας, χωρίς επιθυμία για ζωή, χωρίς νόημα, με πολύ πόνο και ιδέες αυτοκτονίας (φάση κατάθλιψης). Μπορεί να υπάρχουν βέβαια και μεικτές φάσεις.
Και σχεδόν πάντα το μαρτύριο των ασθενών αυτών είναι πως νομίζουν ότι οι άλλοι δεν τους καταλαβαίνουν (είτε βρίσκονται στη μανιακή, είτε κυρίως στη καταθλιπτική φάση).
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: έχει χαρακτηριστεί "η νόσος του αιώνα μας". 1 στους 4 από εμάς, κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του θα παρουσιάσει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Σίγουρα ζούμε όλοι στη χώρα μας σε ένα καταθλιπτικό περιβάλλον, όμως η Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή είναι μια σοβαρή χρόνια νόσος, που μπορεί όμως να ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ (αν αναγνωριστεί έγκαιρα) και να ΘΕΡΑΠΕΥΘΕΙ. Συνεπώς μας αφορά όλους.
Δυστυχώς όμως και πάλι, ο στιγματισμός της ψυχικής νόσου, η υποδιάγνωση και η υποθεραπεία, συντελούν ώστε μόνο ένα 10% των ασθενών να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία, και από αυτούς μόνο 1 στους 5 για το απαραίτητο χρονικό διάστημα.