• ΝΟΙΩΘΩ ΜΟΝΟΣ
  • ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΘΕΣΗ
  • ΕΧΩ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΝΗΜΗΣ
  • ΕΧΩ ΑΓΧΟΣ
  • ΕΧΩ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι εργαστηριακές εξετάσεις αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ψυχιατρικής εκτίμησης και θεραπείας, όμως σε σύγκριση με άλλες ιατρικές ειδικότητες, οι ψυχίατροι εξαρτώνται περισσότερο από την κλινική εξέταση και την παρατήρηση σημείων και συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, καμιά δοκιμασία δεν μπορεί να αποκλείσει ή να βεβαιώσει μια διάγνωση σχιζοφρένειας ή διαταραχής της διάθεσης. Η πρόοδος όμως της νευροψυχιατρικής και της βιολογικής ψυχιατρικής έχουν οδηγήσει σε όλο και περισσότερο χρήσιμες εξετάσεις για την αντιμετώπιση της συναισθηματικής νόσου.

Ο εργαστηριακός έλεγχος όπου κρίνεται απαραίτητο μπορεί να περιλαμβάνει αιματολογικό, βιοχημικό και λοιπό παρακλινικό έλεγχο ή ειδικότερες εξετάσεις, καθώς πολλές σωματικές ασθένειες (πχ.υποθυρεοειδισμός) πρωτοεμφανίζονται με ψυχικές εκδηλώσεις και δυστυχώς η σωστή διάγνωση καθυστερεί, με αποτέλεσμα ο ασθενής να ταλαιπωρείται.

Στις εξετάσεις που μπορεί να χρειαστούν στη συνέχεια, συμπεριλαμβάνονται ο νευροαπεικονιστικός έλεγχος (πχ. αξονική ή μαγνητική τομογραφία) ή το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ), ή οποιεσδήποτε άλλες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, τις οποίες πάντα θα ζητήσει ο ειδικός ψυχίατρος εφόοσον κρίνεται απαραίτητο για τη διαγνωστική αξιολόγηση ενός ασθενούς.

Για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος ασθενής με διαταραχές συμπεριφοράς και προσανατολισμού αιφνίδιας έναρξης, μπορεί να έχει υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) οπότε θα χρειαστεί αξονική τομογραφία, ενώ ένας νέος ασθενής με εικόνα κατάθλιψης, απάθεια με αίσθημα κόπωσης, μείωση ενδιαφερόντων και κοινωνική απόσυρση, και συνοδά σωματικά συμπτώματα όπως δυσανεξία στο κρύο, ανορεξία, τριχόπτωση, τραχεία & άτονη χροιά φωνής, μπορεί να πάσχει από υποθυρεοειδισμό και για τη σωστή διάγνωση να χρειάζεται μια εξέταση αίματος για τον έλεγχο των θυρεοειδικών ορμονών.