• ΝΟΙΩΘΩ ΜΟΝΟΣ
  • ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΘΕΣΗ
  • ΕΧΩ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΝΗΜΗΣ
  • ΕΧΩ ΑΓΧΟΣ
  • ΕΧΩ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
    Υπηρεσίες
  • Διαγνωστική Αξιολόγηση
  • Ψυχοθεραπείες
  • Ψυχοφαρμακολογία
  • Ψυχογηριατρική
Η ψυχιατρική συνέντευξη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της όλης διαγνωστικής εκτίμησης αρχικά, αλλά και όλης της θεραπευτικής διαδικασίας στη συνέχεια, παρ'όλη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ...
Οι εργαστηριακές εξετάσεις αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ψυχιατρικής εκτίμησης και θεραπείας, όμως σε σύγκριση με άλλες ιατρικές ειδικότητες, οι ψυχίατροι εξαρτώνται περισσότερο από την κλινική ...
Οι ψυχομετρικές δοκιμασίες (τεστ) στην ψυχιατρική, έχουν ως σκοπό να συμβάλλουν στην απόδοση της αντικειμενικότητας στη διαισθητική κατανόηση της ψυχικής κατάστασης και του ψυχικού γίγνεσθαι ενός ...
Διαγνωστική Αξιολόγηση
Ψυχοθεραπείες

Ψυχοθεραπείες (6)

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2012 17:55

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ

Written by

Η Υποστηρικτική ψυχοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση όπου ο θεραπευτής διευκολύνει τον ασθενή να προβεί στις αλλαγές που θα του επιτρέψουν να γίνει πιο λειτουργικός, με λιγότερο άγχος, και να επανέλθει στην ομαλότητα ή να παραμείνει σε σταθερή κατάσταση. Είναι μια ολοκληρωμένη τεχνική που συνδυάζει στοιχεία από ψυχοδυναμικά, γνωστικά-συμπεριφορικά και διαπροσωπικά μοντέλα και τεχνικές.

Σε αντίθεση με την ψυχανάλυση, ο θεραπευτής εμπλέκεται σε μια συναισθηματική, εμψυχωτική και, εν τέλει, υποστηρικτική σχέση με τον θεραπευόμενο σα μέθοδο ενίσχυσης των υγιών αμυντικών μηχανισμών στο πλαίσιο της θεραπευτικής σχέσης. Ο θεραπευτής ασχολείται περισσότερο με τα τωρινά συμπτώματα του ασθενούς παρά με τις ασυνείδητες διεργασίες του και στοχεύει στο να ενισχύσει τα υγιή μοτίβα και συμπεριφορές, χωρίς να στοχεύει σε μείζονες μεταβολές της προσωπικότητάς του. Σκοπός είναι να μειωθεί η ένταση των ενδοψυχικών συγκρούσεων που προκαλούν τα ψυχοπαθολογικά συμπτώματα.

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2012 20:55

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ

Written by

Στην οικογενειακή θεραπεία περιλαμβάνονται συζητήσεις και συνεδρίες με κάθε μέλος της οικογένειας προσανατολισμένες στην εύρεση λύσεων στα προβλήματα (problem-solving sessions). Κάποιες συνεδρίες γίνονται με όλη την ομάδα, το ζευγάρι, ή με κάθε έναν ξεχωριστά. Η οικογενειακή ή η θεραπεία ζεύγους είναι βοηθητική όταν η σωματική ή η ψυχική υγεία κάποιου μέλους επηρεάζει τα οικογενειακά δυναμικά. Στην θεραπεία οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των μελών μοιράζονται και η επικοινωνία ενδυναμώνεται. Εάν ένα μέλος της οικογένειας πάσχει από κατάθλιψη, οι ρόλοι που παίζονται από κάθε ένα μέλος της οικογένειας και τροφοδοτεί την κατάθλιψη εξετάζεται.

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2012 17:52

ΟΜΑΔΙΚΗ

Written by

Η ομαδική ψυχοθεραπεία (group therapy), έχει στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν και να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής τους πιο ικανοποιητικά, μέσα από διαδικασίες ψυχοθεραπευτικής διαπραγμάτευσης και αντιμετώπισης.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία έχει σκοπό να βοηθήσει τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα ώστε να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις συναισθηματικές τους δυσκολίες, και να επιτύχουν την προσωπική τους ανάπτυξη κι αυτογνωσία. Ενώ στη ατομική ψυχοθεραπεία ο ενδιαφερόμενος συνευρίσκεται μόνο με ένα άτομο, τον ψυχοθεραπευτή του, στην ομαδική ψυχοθεραπεία η συνεδρία γίνεται με μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, και με συντονιστές ένα (ή δύο) ψυχοθεραπευτές. Η ομαδική θεραπεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων, τα προβλήματα που αφορούν στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, οι φοβίες και οι διατροφικές διαταραχές.

Ο ψυχοθεραπευτής - συντονιστής της ομαδικής διαδικασίας, επιλέγει ως υποψήφιους για την ομαδική θεραπεία εκείνους τους θεραπευόμενους που μπορούν να αποκομίσουν οφέλη απ’ αυτού του είδους την ψυχοθεραπεία, καθώς κι όσους μπορεί με την παρουσία τους να επιδράσουν βοηθητικά σε άλλα μέλη της ομάδας.

Κύριος εκφραστής της ομαδικής ψυχοθεραπείας είναι ο Irvin Yalom, όπου πολλά βιβλία του έχουν γίνει γνωστά στο ευρύ κοινό.

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2012 14:51

ΒΡΑΧΕΙΑ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

Written by

Η Βραχεία Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία (ΒΨΨ) είναι συναφής προς την ψυχανάλυση, αλλά εστιάζεται περισσότερο στα τωρινά προβλήματα, οι θεραπευτικές συνεδρίες είναι αραιότερες (1-2 την εβδομάδα), και ο ασθενής έχει βλεμματική επαφή με τον θεραπευτή, ο οποίος συμμετέχει πιο ενεργά σε σχέση με την κλασική ψυχανάλυση.

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2012 14:51

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ

Written by

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο στο να «κοιτάξει» εσωτερικά τον εαυτό το, να ανακαλύψει και να κατανοήσει τις συναισθηματικές συγκρούσεις που συμβάλλουν στα προβλήματά του και να αναγνωρίσει τους παθολογικούς μηχανισμούς άμυνας που χρησιμοποιεί το άτομο στην καθημερινότητά του. Ο θεραπευτής βοηθά τον θεραπευόμενο να ανακαλύψει τα ασυνείδητα κίνητρα, τις άλυτες συγκρούσεις από την παιδική του ηλικία και τα πρώιμα καλούπια συμπεριφορών ώστε να λυθούν οι συγκρούσεις και να έρθουν στην επιφάνεια τα βαθύτερα κίνητρα που επηρεάζουν τις πράξεις και τα συναισθήματά του. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια και υπάρχουν διάφοροι τύποι ψυχαναλυτικής προσέγγισης. 

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2012 20:51

ΓΝΩΣΤΙΚΗ-ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ

Written by

Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ) αποτελεί την πιο σύγχρονη και τεκμηριωμένη μορφή ψυχοθεραπείας, με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα σύμφωνα με πάρα πολλές μελέτες και οδηγίες παγκόσμιων οργανισμών, σε μια μεγάλη ποικιλία ψυχιατρικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές όπως η διαταραχή πανικού με ή/και χωρίς αγοραφοβία, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η κοινωνική φοβία, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ) και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής όπως η ψυχογενής βουλιμία και η ψυχογενής ανορεξία.