• ΝΟΙΩΘΩ ΜΟΝΟΣ
  • ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΘΕΣΗ
  • ΕΧΩ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΝΗΜΗΣ
  • ΕΧΩ ΑΓΧΟΣ
  • ΕΧΩ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
    Συχνές Ερωτήσεις
  • Μύθοι και Αλήθειες
  • Συχνές Ερωτήσεις
Υπάρχει ένας μεγάλος μύθος γύρω από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, καθώς πολύς κόσμος πιστεύει ότι προκαλούν εξάρτηση και δεν θα μπορεί να τα διακόψει στη συνέχεια, αλλά από την άλλη πλευρά πολλοί ...
Αυτός ίσως είναι ο πιο "μεγάλος" μύθος που κυριαρχεί στην κοινωνία αναφορικά με τον ψυχίατρο. Καθώς το "στίγμα" και η "προκατάληψη" της κοινωνίας γύρω από την ψυχική ασθένεια κυριαρχεί τα τελευταία ...
Μύθοι και Αλήθειες
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 04:41

Τι είναι stress?

Written by

Ο όρος stress (πιεστική κατάσταση) χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ατομικές αντιδράσεις στις ψυχοπιεστικές καταστάσεις, οξείες ή χρόνιες, οι οποίες προκαλούνται από ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών γεγονότων.

Ουσιαστικά ορίζεται ως stress, η μη-προσαρμοστική σωματική ή/και συναισθηματική απάντηση σε καταστάσεις υπερβολικών απαιτήσεων.

 

Υπάρχει ένας μεγάλος μύθος γύρω από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, καθώς πολύς κόσμος πιστεύει ότι προκαλούν εξάρτηση και δεν θα μπορεί να τα διακόψει στη συνέχεια, αλλά από την άλλη πλευρά πολλοί είναι αυτοί που έχουν σπίτι τους και πιθανόν έχουν πάρει και από ένα Lexotanil ή Xanax (βενζοδιαζεπίνες), που συνδέονται με την ανάπτυξη ανοχής και εξάρτησης στη χρόνια χρήση τους.

 

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012 02:25

Τι είναι η ψυχοθεραπεία?

Written by

Η ψυχοθεραπεία είναι η θεραπεία των ψυχικών παθήσεων και των διαταραχών της συμπεριφοράς στην οποία ένα εκπαιδευμένο άτομο εδραιώνει ένα επαγγελματικό συμβόλαιο με τον ασθενή μέσω μιας ορισμένης θεραπευτικής επικοινωνίας. Η επικοινωνία είναι τόσο λεκτική όσο και εξωλεκτική και σκοπό έχει την προσπάθεια ανακούφισης της συναισθηματικής διαταραχής, την αλλαγή δυσπροσαρμοστικών σχημάτων συμπεριφοράς και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Ουσιαστικά διακρίνεται από άλλες μορφές θεραπείας, όπως είναι η σωματικές θεραπείες  (ψυχοφαρμακολογία) και τίθεται συγκεκριμένο πλαίσιο ανάλογα με το είδος της ψυχοθεραπείας, έχει συγκεκριμένους σκοπούς και συμπεριλαμβάνει ειδικές τεχνικές. Μπορεί να είναι μια βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη διαδικασία και η θεραπευτική σχέση που υφίσταται είναι τελείως διαφορετική από το να μιλάει κανείς με φίλους και με την οικογένεια.

Αυτός ίσως είναι ο πιο "μεγάλος" μύθος που κυριαρχεί στην κοινωνία αναφορικά με τον ψυχίατρο. Καθώς το "στίγμα" και η "προκατάληψη" της κοινωνίας γύρω από την ψυχική ασθένεια κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, έχει συνδεθεί και το όνομα του ψυχιάτρου με την βαριά ψυχική διαταραχή, τον "τρελό" όπως λένε και στα χωριά.

Ενώ έχουν γραφτεί άπειρα τραγούδια που έχει τραγουδήσει όλος ο κόσμος για τον "τρελό", η άγνοια του κόσμου σχετικά με την ψυχική νόσο, προκαλεί τον φόβο και θεωρεί ότι ο ψυχίατρος είναι μόνο για τους βαριά πάσχοντες. Αντίθετα όμως, ο ψυχίατρος έχει εξειδικευθεί στη διάγνωση και αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων, που όμως το μικρότερο κομμάτι της εξειδίκευσης αφορά τα βαριά περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία σε ψυχιατρικές κλινικές.

Ο ψυχίατρος είναι ο ειδικός ιατρός που μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση και αφορά περισσότερο το μέσο άνθρωπο που αντιμετωπίζει καθημερινά προβλήματα, και είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.